5000 fornøyde elever
De fleste som jobber i Norge, jobber 5 dager og har fri hver helg. De jobber normalt ikke mer enn 8 timer hver dag, og hvis de må jobbe i lunsjen så får de betalt lunsj. Dessuten kan du ikke bli sagt opp og kastet ut, sånn som man kan i mange andre land. Hvis du blir mobbet på arbeidsplassen finnes det regler som bestemmer at du skal få hjelp til å løse problemet. Hvis du blir skadet mens du jobber, for eksempel fordi en maskin ikke gjorde som den skulle, eller fordi du må sitte mye stille, så finnes det regler for det.
Det har ikke alltid vært sånn.
Da den industrielle revolusjonen kom til Norge, kunne plutselig maskiner gå døgnet rundt. Hester og mennesker ble slitne, men maskiner gjorde mange oppgaver raskere, billigere – og uten å bli sliten. Det åpnet for et arbeidsliv der arbeiderne måtte jobbe med tunge oppgaver, kanskje i sterk varme, kanskje uten å ha god beskyttelse mot støv og farlige gasser og de kunne bli utsatt for alvorlige skader. De som ble utslitt, skadet eller ikke kunne jobbe lengre, hadde som regel ingen mulighet til å forsørge familien sin lenger.
I Norge idag er det mye bedre. Det kan vi i stor grad takke fagbevegelsen for. Men, mange steder i verden er det fremdeles farlige forhold for arbeidere. 1. mai er også en dag for å markere at selv om mye er blitt bra i Norge, så er det ikke bra over alt.
Mange nordmenn lever med et døgn som er delt inn i tre deler: En del jobb, en del fritid, og en del søvn. Disse tre delene har åtte timer hver. Til sammen blir det et døgn, 24 timer.
Arbeidernes internasjonale kampdag markeres med taler, tog og arrangementer over hele Norge. Statsministeren og folk fra regjeringen stiller opp og markerer arbeidernes rettigheter, og viser solidaritet med arbeidere og arbeiderbevegelsens kamp.
På Youngstorget, rett ved hovedgaten Karl Johan i Norges hovedstad Oslo, samles over ti tusen mennesker hvert år for å gå i tog. Det er en viktig tradisjon i Norge. Da holder de store faner der det står slagord og tekster som skal hjelpe oss å fokusere på det som er viktig.
Men – ikke alle går i tog, eller er på konserter eller hører på taler på 1. mai. Det er nemlig slik at 1. mai også er en fridag. Mannge bruker den til å ordne i hagen, klargjøre båten eller forberede hytta. Det betyr ikke at de ikke synes arbeidernes rettigheter er viktig.
På den måten kan man si at 1. mai også markerer at vinteren er over de fleste stedene i landet, og at sommeren kan komme.