Meny

Skikk og bruk

Slik går du på besøk i Norge

Hvis du er ny i et nytt land, så er det ikke alltid så lett å vite hvordan man skal gå på besøk. I forskjellige land er det forskjellige tradisjoner. Her skal vi se på de norske tradisjonene for det å gå på besøk.

De aller fleste eneboliger i Norge har en inngangsdør med en ringeklokke. De som bor i leilighet i en blokk, har gjerne et felles ringeapparat ved inngangsdøren. Det er høflig å ringe på, og vente til den som bor der åpner døren.

Kan man komme på uventet besøk?
De aller fleste nordmenn liker å avtale på forhånd hvis de skal ha besøk. Noen ganger kan det være fint å stoppe innom, hvis man likevel er i nærheten. Da kan man ringe på og vente på svar. Ofte prater man litt utenfor huset, og så må man dra videre. Noen ganger blir man invitert inn, og da blir man der lenger. Hvis du vil på besøk til noen og vil noe mer enn bare «prate i døra», så er det fint å avtale på forhånd.

Hva må jeg ha med på besøk?
Noen ganger har man med seg konfekt, blomster eller noe man kan spise sammen. Nordmenn er veldig glade i å spise når de møtes. Det kan også være fint å avtale på forhånd. Det kan man for eksempel gjøre ved å spørre «Skal jeg ta med noe?». Da kan du få til svar: «Ja, kanskje du kan ta med noe til kaffen?». Da kan du ta med noen kjeks, en liten kake eller en eske med konfekt eller annen småsjokolade. Eller du kan få til svar: «Neida, det trenger du ikke tenke på». Da har verten, altså den du besøker, planlagt hva dere skal spise. Men den du besøker setter sikkert pris på en liten blomsterbukett likevel.

Det er også lov å gå på besøk uten å ha med seg noe. Det kommer ofte an på anledningen. Hvis verten har forberedt noe, for eksempel middag, så er det fint å ha med seg noe. Hvis dere har avtalt å gå tur eller gjøre noe annet praktisk sammen, så er det kanskje ikke nødvendig å ha med seg noe.

Hvem kan man besøke?
Før man går på besøk til noen, så er det vanlig at man blir kjent. Det betyr at man prater sammen, får vite litt om familie, interesser og sånt. En dag kan en av dere si: «Kanskje du har lyst til å besøke meg en dag?». Det vanligste er at man inviterer andre hjem til seg. Det er ikke så vanlig at man inviterer seg selv bort til andre. Hvis man har lyst til å bli bedre kjent, så kan man også invitere andre til å gjøre noe sammen. Kanskje du kan invitere noen til å gå tur, gå på kafé eller gjøre noe annet sammen, som ikke er hjemme hos deg selv?

Det er ikke så vanlig å gå på besøk til folk man ikke kjenner. Det er heller ikke så vanlig å gå på besøk til folk man jobber med. Hvis du går på skole, så kan man kanskje gå på besøk til dem man studerer med. Det er ikke så vanlig å gå på besøk til læreren sin.

Hvor lenge er man på besøk?
Et besøk kan vare alt fra 20 minutter til flere timer. Ofte er besøket ferdig når det ikke er mer mat. Når serveringen er slutt, er det høflig å si at «Tusen takk for at jeg fikk komme. Nå tror jeg at jeg må dra hjemover», eller noe sånt.